top of page
בלט של איבר תוך בטני דרך פגם בדופן הבטן

מידע למטופל

מהו בקע בדופן הבטן?

בקעים בדופן הבטן (המוכרים גם בכינוי קילה, גריז'ה או שבר) הם תופעה שכיחה יחסית בכל הגילאים.

מדובר בהתבקעות עקב חולשה של המעטפת השרירית ורקמת החיבור של דופן הבטן, כך שאיברים מתוך הבטן עוברים דרך פתח הבקע ונמצאים מתחת לעור בתוך מעין שק.

המקומות השכיחים ביותר להיווצרות בקעים בדופן הבטן הם במפשעות, בטבור, בצלקות ניתוחיות ובשכיחות נמוכה יותר באזורים אחרים.

הבקע יכול לגרום לכאבים, אי-נוחות והפרעה תפקודית. אין כל סיכוי לריפוי ספונטאני של בקע. במקרים קיצוניים יכולה להתפתח כליאה של האברים בשק הבקע עם חסימת מעיים ונמק של תוכן הבקע. מצב של כליאה מחייב ניתוח דחוף!

מהו בקע בצלקת ניתוח בדופן הבטן?

כ-10%-15% מכלל החולים העוברים ניתוחים עם פתיחת בטן (כולל ניתוחים קיסריים), מפתחים בהמשך בקעים בצלקת הניתוח. המשמעות היא, שתהליך האיחוי של דופן הבטן (שנסגר בתום הניתוח), נפגם מסיבות שונות, כמו למשל זיהום בפצע הניתוח. באופן זה, נוצר פתח או מס פתחים בצלקת, בגדלים שונים, המאפשר מעבר של איברי הבטן דרך הבקע בצלקת הניתוחית אל מחוץ לחלל הבטן אל שק הבקע מתחת לעור.

איברי הבטן ובעיקר המעיים מתבלטים אל מחוץ לחלל הבטן בכל מאמץ קל, מרחיבים את הבקע בהדרגה. לא פעם אברי הבטן מתמקמים מחוץ לחלל הבטן בתוך שק בקע, שיכול להגיע לממדים עצומים. כתוצאה מכך, החולים סובלים מכאבים קשים, חסימות מעיים והפרעות תפקודיות קשות מאוד לחיי היום-יום.

מהו בקע מורכב בדופן הבטן?

בקע מורכב בדופן הבטן, מתפתח בדרך כלל לאחר מספר ניסיונות כושלים לתיקונו. הבקע בד"כ גדול, במיקום בעייתי, מלווה לעתים בזיהום בפצע.

לעיתים קרובות אלה חולים עם מחלות רקע בעייתיות למשל לאחר ניתוחי השתלה, כריתת גידולים שונים ומחלות ססטמיות קשות. לא פעם בקעים מורכבים הוזנחו ולא טופלו, בין השאר עקב תסכולו של החולה לאחר כשלונות ניתוחיים חוזרים.

הטפול הניתוחי

הדרך היחידה לטפל בבקע היא ניתוח. עדיף לבצע את הניתוח בצורה מתוכננת ולא כניתוח דחוף.

בעבר התיקון של הבקעים התבסס על סוגי תפירה שונים לקרוב רקמות בריאות סביב הבקע ובדרך זו לסגור עם מתח של הרקמות את הפגם, שנוצר ע"י הבקע. גישה זו של סגירה ראשונית נעזבה עקב שיעור גבוה של כשלונות, כאבים קשים והחלמה ממושכת.

הדרך המקובלת היום היא להשתמש ברשת מסוגים שונים (גוף זר שאינו גורם לתגובה של הגוף נגדו) על מנת לחזק את דופן הבטן כשלד עליו נבנית רקמת החיבור של המנותח. גישה זו, ללא מתיחת הרקמות סביב הבקע, מאפשרת שיעורי הישנות מזעריים, החלמה קלה יחסית ומעט כאבים.

קיימות גישות פתוחות שונות ומתקדמות וכן גישות לפרוסקופיות. הבחירה בין השטות בבקעים קטנים יחסית היא בהתאם לאופי המקרה והעדפת המנתח. הדרך המיטבית לתקן בקעים גדולים בדופן הבטן ובעקר בקעים מורכבים היא בגישה פתוחה עם שיחזור של דופן הבטן והתקנת רשת ללא מגע עם המעיים.

ההכנות לקראת הניתוח

לאחר בדיקת המנתח וההחלטה בשיתוף עם המנותח לגבי הגישה הניתוחית ועיתויה, חשוב לבצע בדיקות שגרתיות להערכת המצב הכללי של המנותח, בעקר אם קיימות מחלות רקע המחייבות הערכה והתייחסות של הרופאים המטפלים.

כאן המקום להתמודד עם הפרעות במתן שתן, סכרת, מדללי-דם וטפול תרופתי מורכב ולהכין את החולה לניתוח.

בשלב האחרון המנותח נבדק ע"י המרדים, שמתייחס גם לסוגי ההרדמה המומלצים.

מה קורה בניתוח ואחריו?

משך הניתוח תלוי במאפיינים של הבקע, גודלו, מורכבותו והיקפו.

הגישה הפתוחה מאפשרת את ביצוע הניתוח בכל סוגי ההרדמה בהתאם למורכבות הניתוח ומיקום הבקע.

במהלך הניתוח אין כאבים, אך בהמשך לאחר חלוף השפעת ההרדמה יתכנו כאבים, שניתנים לטפול שגרתי ע"י משככי כאבים רגילים.

האשפוז אחרי הניתוח הינו בד"כ כיממה אם-כי ניתן להשתחרר מביה"ח גם מס' שעות אחרי הניתוח. אין צורך להיות מרותקים למטה אחרי הניתוח. ההמנעות מנהיגה תלויה בסוג ההרדמה, כך שניתן לחזור כמעט מייד לפעילות היום-יומית הרגילה. 

רצוי להשתמש במרככי יציאה לאחר הניתוח עד ליציאה הראשונה שהיא בד"כ הבעייתית יותר. מתן שתן סדיר מטופל ומנוטר מייד לאחר הניתוח.

ההחלמה אחרי הניתוח מחולקת למעשה לשלב המיידי, בו יתכנו כאבים סבירים ימים ספורים, שבהמשך חולפים ומופיעים רק עם שינוי תנוחה. בהמשך בשלב השני הכאבים  מתעממים נחלשים ונעלמים בהדרגה. מומלץ שימוש במשככי כאבים שגרתיים. צפויה חזרה מהירה לתפקוד מלא. בשלב האחרון, הנמשך 6-12 שבועות, ההמלצה היא המנעות מנשיאת משאות ומאמצים של דופן הבטן. כללים אלה חלים גם על הפעילות המינית אחרי הניתוחים.

ניתוחים מורכבים וארוכים מחייבים השגחה ואשפוז שונה וממושך יותר בהתאם. ההחלמה שונה אף היא ותלויה בהיקפו של הניתוח.

בשלבים הראשונים לאחר הניתוח המנותח מחובר לעירויים, צנרת ניקוז מדופן הבטן וחלל הבטן, ניקוז משלפוחית השתן ולעתים אף מהקיבה. יש חשיבות רבה להתאוששות נשימתית, ניידות מוקדמת וחזרה הדרגתית של כל המערכות לתפקוד.

האשפוז לאחר ניתוחים מורכבים ארוך יותר ונמשך בד"כ מסpr ימים.

הסבוכים האפשריים אחרי הניתוח

שיעור הסבוכים בניתוחי בקעים רגילים הוא בד"כ קטן מאד, אך יתכן דמום (לרוב קל מאד) באזור הניתוח או פגיעה באברים שכנים.

מושקע מאמץ גדול למנוע זיהומים באזור הניתוח.

כאבים כרוניים אחרי הניתוחים מוכרים ואינם שכיחים. סבוכי הרדמה בד"כ נדירים.

המעקב אחרי הניתוח

לאחר השחרור מביה"ח המשך המעקב והטפול הוא במרפאת המנתח.

הפצע בד"כ אינו דורש טפול מיוחד. התקשות עם נפיחות קלה של הפצע אופיינית, אך חולפת תוך תקופה קצרה.

המעקב במהלך נורמאלי מתקיים כ-1-2 שבועות אחרי הניתוח וכולל הוצאת תפרים לפי הצורך. בהמשך המנותח נבדק כ-3 ו-6 חדשים אחרי הניתוח. בניתוחים גדולים ומורכבים המעקב שונה וצמוד יותר.

מה לגבי חופש מחלה וחזרה לעבודה?

חופש המחלה המקובל הוא כ-2-4 שבועות בהתאם לסוג הניתוח עם חזרה מוקדמת לעבודה, שאינה כרוכה בפעילות גופנית.

עבודה הכרוכה בהרמת משאות ופעילות גופנית מאומצת אינה מומלצת.

כדאי להשתמש בהוראות המופיעות במכתב השחרור, כדי לפנות לרופא תעסוקתי (של הביטוח הלאומי) על-מנת לקבל את ההקלות המתאימות.

תחומי התמחות

בקעים במפשעה ובטבור

בקעים בצלקת ניתוח

ניתוחי בקעים מורכבים ושיחזור דופן הבטן

פרוקטולוגיה

כירורגיה של כיס המרה

כירורגיה של השד

Areas of Expertise
bottom of page